Biz Kimiz?

Hepimiz Adım Adım koşucusu veya destekçisiyiz. Bazılarımız TOFD (Türkiye Omurilik Felçliler Derneği) üyesi, yine bazılarımız şehir planlamacısı, mimar veya tarih tutkunu. Hepimiz İstanbul aşığıyız. Hepimiz hareket etmeyi seviyoruz. Adım Adım Oluşumu'nun ana misyonundan esinlenerek hareket ederken de “iyi bir şeyleri” harekete geçirmek istiyoruz.

Temel amacımız nedir?

İSTANBUL'A ÇIK! diyoruz. Engelli veya engelsiz, yetişkin veya çocuk, genç veya yaşlı - yaşadığımız kentin sokaklarına çıkmak –çıkabilmek- istiyoruz. İstanbul açık olsun. Hepimize ve herkese!

Bunun için proje alanı olarak seçtiğimiz Topkapı / Kara Surları bölgesinde Ekim 2009'dan bu yana her ayın ilk pazar günü "Surdibi Buluşmaları"nda bir araya geliyoruz. Bu buluşmalardaki sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerimiz çerçevesinde önümüze çıkan tüm fiziki engelleri saptayıp, kayıt altına alıyoruz. Amacımız, bu engellerin bir an önce ve doğru bir şekilde giderilmesi için ilgili resmi veya özel kurumları/şahısları teşvik etmek, onları "birinci elden" bilgilerle besleyerek bu yöndeki çalışmalarına yardımcı ve destek olmak.

Temel hedeflerimizden biri de Topkapı'da bu çalışmayı yaparken İstanbul'un (veya başka bir kentin) herhangi bir yerinde tekrarlanabilir bir model oluşturmak. Bu dinamik model, engelli-engelsiz tüm bireylerin katılımıyla gerçekleşen etkinliklerle insanları harekete geçirecek ivmeyi ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Böylece sadece kent sokaklarındaki engelleri tespit edip, giderilmesini sağlamakla kalmamış, insanlara kentte engelsiz yaşama hakları olduğunu hatırlatmış, bunun için cesaretlendirmiş ve sürekli talep etmelerinin yolunu açmış olmak istiyoruz.

Neden Topkapı, neden Surlar?

Proje alanı olarak seçtiğimiz bölge, eski İstanbul'un kuzey-güney ekseninde, Yedikule-Ayvansaray arasında, Marmara'yı Haliç'e bağlayan 6.5-7 kilometre uzunluğundaki İstanbul Kara Surları'dır. Bu hattın yaklaşık merkezinde bulunan Topkapı Kaleiçi Meydanı ise buluşma merkezimiz ve etkinliklerimiz için çıkış noktamızdır. Projemizi bu dünyanın en ilginç ve güzel tarihi yapılarından olan -ama bir o kadar da ihmal edilen/bilinmeyen/yıpratılan- İstanbul Kara Surları boyunca yürütmemizdeki en önemli neden burayı hepimizin çok seviyor olmasıdır. Surları, tarihi mekanlarını, mahallelerini hem kendimiz daha iyi tanımak hem de başkalarına tanıtmak istiyoruz. (Topkapı ve Surlar hakkında genel bilgi için oku)

Ayrıca; bölgenin çok iyi toplu ulaşım olanakları sunması; koşu, yürüyüş, bisiklet, paten, oryantiring, performans, oyunlar vs. için elverişli alanların bulunması; meydanda engelli arkadaşlarımız açısından da uygun bir tesisin olması; çevrede keşfedilmeyi bekleyen sayısız ilginç tarihi anıtın bulunması bizleri "fahri Topkapılı" yapmaya yetti. Mahalle sakinlerinin ve esnafın hepimizi güleryüz ve açık kollarla karşılaması da cabası...

"Aşılamaz!" denilen bu devasa engelin bile aşılabildiğini hatırlamak da iyi geliyor doğrusu. Darısı bu şehre çıkmamıza mani olan tüm engellerin başına...

İstanbul'a Çık! projemiz nasıl doğdu?

John, bir süredir yürüttüğü Running İstanbul girişimi çerçevesinde, bizi o civarlarda koşmak, bisiklete binmek veya yürüyüş yapmak için Topkapı Meydanı'na ve surlara davet etti. (John'un bütün İstanbul'da koşuya ve yürüyüşe uygun kaldırımların yaratılması gibi güzel bir hayali var!) Serin'in ise erişilebilirlikle ilgili yürüttüğü "engel dedektifliği" projesi var. (Alışveriş Merkezleri'nden başlamak üzere bina içlerinde tekerlekli sandalye kullanıcıları açısından erişilebilirlik standartlarını denetlemek ve sorunların giderilmesi için önayak olma amaçları var.) Topkapı'ya gelip gittikçe, bu bölgenin kendine öz, benzersiz güzelliklerini daha çok hissetmeye, anlamaya başladıkça, Kültür - Spor & Eğlence - Erişilebilirlik ekseninde bir proje yaratma isteğimiz "kabardı" :)

Küçük "proje grubumuzda" Kerim, Zeki, Fatih, Özlem, Serin, Evrim, Güven, Fırat, John ve ben (Suna) varız. Sevgili Egemen ise Surdibi Buluşmaları'mızın hem gönüllü kültür/tarih elçiliğini yapıyor hem blogumuza tarih yazılarıyla katkı sağlıyor (oku). Çevremizde başka arkadaşlarımız da buluşmalarımızı zaman zaman sanatları veya bilgileriyle güzelleştiriyor, zenginleştiriyor. Bu halkanın giderek büyümesi en büyük hayallerimizden biri!

Surdibi Buluşmaları nedir?

Her ayın ilk pazar günü Topkapı Kaleiçi Meydanı'nda gerçekleştirdiğimiz bu buluşmaların 3 temel bileşkeni var:

1. Etkinlikler: Her ayın ilk pazar sabahı Topkapı Kaleiçi Meydanı'nda buluşarak -yaşı, geliri, fiziksel yeteneği ne olursa olsun- herkese açık, etkileşimli spor, tiyatro ve müzik etkinlikleri düzenliyoruz. Buradaki amacımız, farklı toplumsal kesimlerden çocuk, genç ve yetişkinleri surların yapı ve tarihini inceleme çerçevesi içinde kaynaştırmak. Programlarımızın; rehberli/rehbersiz turlardan, çeşitli amatör ve profesyonel sahnelemelerden ve yarışmalardan oluşmasını amaçlıyoruz. Genellikle Fatih Belediye Tesisleri'nde 9.30 gibi kahvaltıda buluşuyoruz, daha sonra birlikte gezi/eğlence/spor programına katılıyoruz. İsteyen katılımcılar daha önce veya sonra uygun güzergâhlar üzerinde koşu, bisiklet, paten, oryantiring vb. etkinlikler yapabiliyorlar. 2009 Avrasya Maratonu'nda Adım Adım ile TOFD işbirliğinde başlatılan "Adım Adım Özgürlük" projesi çerçevesindeki antrenmanların bir bölümünün de burada yapılabileceğini düşünüyoruz. Kahvaltı, müze girişi vb. gibi ücretler dışında tüm etkinlikler ücretsizdir.

2. Erişilebilirlik Çalışmaları: Her ay saptadığımız bir güzergâh üzerindeki erişilebilirlik engellerini fotoğraf ve detay tariflerle saptamak, 3 aylık dönemlerde bu araştırma bulgularımızı "Kullanıcı Bazlı Erişilebilirlik Raporu" şeklinde büyükşehir ve ilçe belediyelerde "ilgili merciilere" sunmak ve sunduğumuz bu sorunların takipçisi olmak gibi temel bir amacımız var. (Erişilebilirlik açısından en yüksek standartlara sahip olan tekerlekli sandalye standardını seçtik çünkü tekerlekli sandalyenin rahatça ve güvenli bir şekilde yürütülebildiği her yerde başka engellilerin, yaşlıların, hastaların, bebek arabası, bavul veya alışveriş arabası iten veya çeken insanların da rahatça yürüyebileceğini varsayıyoruz. Üstelik tekerlekli sandalyenin gidebildiği kaldırımda spor amaçlı yürüyüş ve koşu da yapılır. Hatta uygun yerlerde bisiklete de binilir, paten yapılır vs.) Rapor için tekerlekli sandalye kullanıcısı arkadaşlarımızın da aktif katılımıyla keşif ve araştırmalarımız devam ederken, Topkapı Kaleiçi Meydanı ve yakın bölgedeki toplu ulaşım duraklarındaki acil erişebilirlik sorunların giderilmesi için "nokta atışları" da yapıyoruz. İlk başarımız Fatih Sosyal Tesisleri'nde yeni bir engelli tuvaletinin yapılmasını sağlamaktır.

3. Tekrarlanabilir Model: Topkapı bölgesine odaklanmamıza rağmen temel amacımız yaptığımız bu etkinliklerin ve erişilebilirlik çalışmaların tekrarlanabilir bir model, örnek bir çalışma oluşturmasıdır. Başkaları da başka semtlerde, hatta başka şehirlerde benzer bir proje yürütmek istediklerinde bizim çalışmalarımızdan, yöntem ve metodolojilerimizden yararlanabilsinler istiyoruz. Bu blogu oluşturmamızın da temel nedeni budur. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de projemiz bu yapısıyla bir ilktir (başka ülkelerde var mı?) Deneyimlerimizi ve bilgilerimizi olabildiğince geniş bir şekilde paylaşmak istiyoruz.

Benzer bir proje yaratmak istiyorsanız bizimle irtibata geçin, daha iyisi, Surdibi Buluşmaları'na katılın!

(Suna)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder